tiistai 8. marraskuuta 2016

Sadepäivän ja sateen jälkeisen kuuman päivän puuhia

Maanantaina satoi-ihan hiukan aamusta ja hiukan enemmän aamupäivästä ja kyllä teki hyvää! Ilma tuntui ihanan raikkaalta heti sateen jälkeen ja suomalaisittain ihanan viileätä. Paikalliset pukeutuivat lämpimiin 'turnikkaisiin' samantien. Aamumeetingissä sohaisin kipeään paikkaan, otin puheeksi ne monet turhat sektiot ja miten niitä voitaisiin ehkäistä. Muutama nuori lääkäri oli kanssani samaa mieltä. Lauantaina leikattiin uudelleensynnyttäjä vain 10 minuutin seurannan jälkeen ja aivan turhaan. Viikonlopun saldo 9 sektiota ja 8 normaalisynnytystä! Asiaa setvittiin sitten ylihoitajaa myöten ja parasta asiassa oli mielestäni jo se meetingissä virinnyt keskustelu joka jatkui vielä synnytyshuoneessa.
Yksi vauva saatiin sitten alakautta tosi kauniisti syntymään kasvotarjonnassa, äiti oli kuudetta kertaa hommassa ja oli tosi iloinen kun kaikki sujui normaalisti! Perhe sai Mallalta vauvan bodyn lahjaksi ja kiittivät melkein polvillaan!
Iltapäivällä löytyi nuoren naisen kummallinen alavatsakasvain ja kuollut 16-vikkoinen sikiö ilmeisetikin vatsaontelossa, äidin hemoglobiini vain 64 mutta ihmeen hyväkuntoinen tämä nainen on. Vielä tänäänkään ei päästy leikkaamaan häntä, oli 'kiireempiä töitä'. Toivotaan että huomenna!
Tiistaiaamu alkoi taas railakkaasti. Yli puoli vuorokautta kotona synnyttämässä ollut nainen tuli aamulla sairaalaan. Lapsi oli syntymäisillään mutta tarvittiin imukuppia joka on erikoinen ja melkein ei koskaan käytetty konsti täällä. Lapsi oli hyväpulssinen mutta ei hengittänyt, saatiin elpymään ja taas nähtiin miten alatiesyntynyt vauva sai voimaa normaalisynnytyksestään.
Täällä lääkärit eivät tee ultraäänitutkimuksia vaan niitä tekemässä on kaksi nuorta fiksua sonograaferia ' my best favorites' Nico ja Daniel, molemmat tosi taitavia ja vastuuntuntoisia. Käyn mielelläni auttamassa heitä kun on kysymys raskaana olevista tai gynekologisista potilaista.
Ei siis edelleenkään päivää ilman jotain kerrassaan kummallista, harvoin nähtyä, dramaattista.... Mutta myös mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Eilinen savannikävely oli tosi kiva, raikas tuuli vilvoitti ja maan pölinä sateen jälkeen poissa. Ihmiset kulottavat urakalla, kunhan sataa kunnolla niin kuokkiminen ja maissin viljely alkaa.
Illalla ihmetellään kuuta joka on tosi korkealla taivaalla. Lehdestä luin Suomen tulevasta superkuusta, mahtaneeko olla superkuu täälläkin!
Ensi yön USAn presidentivaalit tuntuvat kovin kaukaiselta täältä ajatellen. Mahtaako valinnalla olla mitään merkitystä Afrikan kannalta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti